Na co zwrócić uwagę w gąszczu produktów? Na pewno nie wyłącznie na cenę. Zacznijmy od tego, czy ma być składany, czy ze stałą głownią. Pierwszy wybór jest lepszy, jeżeli zależy nam na tym, by zajmował mało miejsca i był bardziej dyskretny. Taki nóż nie wymaga też dodatkowej pochwy, a zabezpieczenia chronią nas przed przypadkowym otworzeniem się ostrza i zranieniem. Z drugiej strony, noże o stałej głowicy są z reguły bardziej wytrzymałe i dzięki temu bezpieczne. W przypadku składanych istnieje niebezpieczeństwo, że jeżeli włożymy bardzo dużo siły w daną czynność, mechanizm po prostu się zepsuje, co grozi zranieniem ręki. Jednak nóż o stałej głowni zajmuje więcej miejsca i nie nadaje się za bardzo do tego, by nosić go na pasku od stopni np. w centrum miasta. Wymaga także zakupienia pochwy. Spory wybór tego rodzaju sprzętu znajdziemy w sklepie internetowym sztucer.pl

Długość trzonka i ostrza

Jeżeli chcemy, by noże myśliwskie były wielofunkcyjne, wybierajmy te o prostym trzonku. Ten nie powinien mieć mniej niż 10 cm, żeby można było wygodnie chwycić go wszystkimi palcami (w przypadku noży składanych, które wykorzystujemy do lżejszych prac, rękojeść może być nieco krótsza). Osoby o długich palcach powinny wybierać zaokrąglony trzonek, który ułatwi chwyt.

Polskie prawo w żaden sposób nie ogranicza długości noża, który możemy przy sobie nosić. Za nim jednak kupimy miecz, zastanówmy się, jaka długość jest optymalna. Standardowe wymiary to 3 – 4 cale długości, czyli od 7,5 do 10 cm. Niektórzy producenci w swojej ofercie posiadają noże dłuższe, ale wówczas składany przestaje być poręczny, tracąc swoją podstawową zaletę. Ostrza krótsze zaś są nieprzydatne przy wielu czynnościach.

Noże myśliwskie o głowni stałej standardowo mają długość 4 – 5 cali, czyli 10 – 13 cm. To kompromis pomiędzy poręcznością i wielofunkcyjnością a długością linii tnącej. Jeżeli potrzebujemy noża do zadań specjalnych, np. w czasie survivalu, warto zdecydować się na dłuższe, 15-centymetrowe ostrze. Sprawdzi się w wielu sytuacjach, nawet przy rąbaniu niewielkich kawałków drewna na opał.


Jaki typ ostrza wybrać

Kolejnym niezwykle ważnym elementem jest typ ostrza. Najbardziej podstawowe jest gładkie, które można zastosować w większości codziennych czynności. Nadaje się do strugania, cięcia i krojenia, a jego ostrzenie jest bardzo proste. Noże ząbkowane naostrzyć trudniej, ale także dłużej pozostają ostre – w porównaniu do ostrzy gładkich wykonanych z identycznego materiału. Idealnie nadają się do cięcia tworzyw sztucznych, np. lin i tkanin. Często z takich noży korzystają ratownicy. Takie ostrze nie nadaje się do precyzyjnego cięcia czy strugania.

Jeśli nie wiemy, jakie ostrze będzie nam potrzebne – albo wiemy, że przydadzą się oba, warto zdecydować się na kombo, czyli ostrze podzielone mniej-więcej na połowę. Część od czubka jest gładka, pozostałe kilka centymetrów od rękojeści jest ząbkowana. Z takiego sprzętu często korzystają fani survivalu – mogą bowiem zabrać na wędrówkę tylko jeden dobry nóż, by nie obciążać zbytecznie swojego bagażu.

Artykuł sponsorowany