Podróżnicy odwiedzają Aborygenów zamieszkujących północną Australię oraz pustynię w środkowej części kontynentu. Obserwują ludność trudniącą się zbieractwem i łowiectwem, która przekazuje swoją wiedzę na ten temat z pokolenia na pokolenie. Podczas wyprawy poznają sposób wykonania narzędzi do polowania i walki np. bumerang zrobiony z połączenia korzenia i pnia, zaostrzony i posmarowany olejem, w kształcie przypominający cyfrę siedem, narzędzi do pracy przy obróbce żywności np. tarki z muszli ślimaka, koszy do zbierania i płukania żywności, wykonanych z górnych pędów pandanu. Zbieraniem roślin trudnią się kobiety, które ze śpiewem wyszukują różnych przysmaków np. batatów- tutejszej odmiany ziemniaków, roślin przypominających w smaku rodzynki czy ogórki. Ważnym elementem życia Aborygenów jest rozpalanie ogniska symbolizującego bliskość z naturą oraz rytualny taniec odzwierciedlający sposób pozyskiwania żywności np. wykopywania batatów, polowania na jaszczurki z niebieskim jęzorem. Ciekawostkę stanowi zbieranie lilii wodnych również w celach spożywczych. Roślina prawie w całości jest jadalna, czy też zjadanie traw i pozyskiwanie z nich płynów w czasie suszy. Eukaliptus służy do celów leczniczych podczas przeziębienia i bólu głowy.